2 Gispen stoelen Model 117 Mondial van Gerrit en Wim rietveld

2 Zeldzame Gispen stoelen Model 117 Mondial van Gerrit en Wim Rietveld

Ontwerper: Gerrit Rietveld
Technische ontwikkeling: Wim Rietveld
Type:  117-Mondial
Fabrikant: Gispen
Ontwerp jaar: ’56-’57
Aantal: 2
Materiaal: Plaatstalen Frame- Aluminium Zitting
Kleur: Grijs RAL Kleur 7035
Bekleding: Geen

De ontwerpers:
De stoel Model 117 en 217 of Mondial is ontworpen door vader en zoon Gerrit en Wim Rietveld in 1956-1957 en werd door het bedrijf Gispen N.V. geproduceerd en verkocht.
Wim Rietveld, de zoon van Gerrit Rietveld, was van 1953 tot 1957
ontwerper bij het meubelbedrijf Gispen. Op dat moment had Willem Gispen het bedrijf reeds verlaten. In ’56-’57 ontwierpen vader en zoon samen een speciale stoel (de Mondial) voor het Nederlandse paviljoen van Expo 58 in Brussel, dit was de eerste wereldtentoonstelling na de Tweede Wereldoorlog. Hieraan heeft de stoel haar naam Mondial te danken. Gerrit Rietveld was verantwoordelijk voor het ontwerp terwijl Wim de technische ontwikkeling op zich nam.
In 1957 werd de stoel gepresenteerd op de Triënnale van Milaan, waar het ontwerp bekroond werd met een gouden medaille.
De stoel was geen commercieel succes.
Mondial stoel is opgenomen in de designcollecties van een aantal musea. In Nederland bezitten onder andere het Stedelijk Museum, het Centraal Museum en het Rijksmuseum een Mondial. Het Museum Boijmans Van Beuningen heeft een zeldzaam rood exemplaar in de collectie.


De stoel:
De Mondial is een stapel- en koppelbare stoel, met een frame van Plaatstaal en een zitting die uit een aluminium plaat gevouwen is. De poten vormen in zijaanzicht een K-patroon; de poten ontmoeten elkaar aan de achterkant van de zitting en zijn bevestigd aan een stalen buis van 25mm doorsnede. Er is ook een versie met bakelieten armleggers, dit model is de 217. Bij ons in de showroom staat de versie 117, deze heeft geen bakelieten armleggers. De zittingen van de stoelen hebben kleine gebruikssporen.

Conditie: Stoelen zijn in goede staat.

Zitdiepte: 44 cm
Zitbreedte: 44 cm
Zithoogte: 46 cm

SOLD

Voor al uw meubels en objecten uit de vorige eeuw