2 Paul Schuitema Easy buisframe fauteuils Model 436 voor D3-Fana Metaal Holland

2 Early ’30 D3-Fana Metaal Holland fauteuils Model 436 van Paul Schuitema

Ontwerper: Paul Schuitema
Model: 
436
Fabrikant: 
Stalenbuismeubilair D3-Fana Metaal Rotterdam Holland
Jaar: 
1930
Aantal: 2
Materiaal: Verchroomde Stalen Buizen-Bakelieten Armleggers
Bekleding: Stofgrijs (RAL 7037) Smalle Ribstof

De fabrikanten en Ontwerpers:
Paul Schuitema (1897-1973) was bijna al een decennium actief als ontwerper, toen hij in 1930 de opdracht kreeg om voor de firma Van Berkel een showroom te ontwerpen voor diens weegschalen en snijmachines. Voor deze showroom ontwierp Schuitema twee metalen buisstoelen. Ingenieur Jan van Ettinger, die de stoelen produceerde, zag mogelijkheden om deze in productie te nemen. Samen met fabrikant Ph. Dekker startten Van Ettinger en Schuitema in 1932 de fabriek d3 (circa 1932 – 1935), Dit bedrijf kwam voort uit de metalen meubelafdeling van de ‘Rotterdamse Eerste Nederlandsche Mechanische Fabriek Ph. Dekker’. Schuitema was verantwoordelijk voor de ontwerpen, Dekker voor de fabricage en Van Ettinger voor de verkoop.
Begin jaren 30 waren stalen buismeubelen aardig ingeburgerd. Ze stonden symbool voor het moderne leven. Dit speelde het succes van d3 in de kaart. Met hun functionalistische opvattingen streefden Schuitema en Van Ettenger naar een gestandaardiseerde, industriële massaproductie, waarvoor de buismeubelen zich uitstekend leenden. Onderdelen werden zo veel mogelijk in verschillende modellen toegepast, wat de productie optimaliseerde en de meubels beter betaalbaar maakte. Ook omdat Schuitema wilde dat een groot publiek van zijn meubels kon genieten, liet hij zijn ontwerpen in serie vervaardigen. Dit stelde hem tevens in staat zijn
modellen te perfectioneren. Zijn stalenbuis meubelen zijn dan ook artistieke hoogstandjes. Karakteristiek voor veel van Schuitema’s modellen is de ronde, doorlopende armlegger. Deze zorgde voor zowel comfort als extra stevigheid. Om de productie uit te breiden waren investeerders nodig, maar die verlangden naast serieproductie ook op maat gemaakte ontwerpen. Dit ging tegen het ideaal in van zowel Schuitema als Van Ettinger, die d3 daarom verlieten. Rond 1936 ging d3 op in Fana Metaal (1935-1976), waarvoor Schuitema nog enkele ontwerpen maakte.
Cor Alons, Han van Loghem, Gerrit Rietveld en vele andere ontwerpers waren bij d3 betrokken, zij het niet allemaal even actief. De meeste ontwerpen Circa 150 (!) kwamen van Paul Schuitema die een hoge productie had en behalve bureaustoelen ook fauteuils, tafels en kinderstoelen ontwierp. De meubelen vonden hun weg naar winkels als Nieuw Wonen en de Bijenkorf en kregen lovende kritieken in bijvoorbeeld het blad Binnenhuis.

De fauteuils:
Het frame is geproduceerd van stalen buizen en is verchroomd. De verchroomde buisframe heeft de karakteristieke lusslede en zoals bij alle Schuitema’s modellen de welbekende ronde, doorlopende armleuningen. Hierop zijn Bakelieten armleggers bevestigd. Het buisframe eindigt achter de rugleuning. Op de zitting is een verenpakket gemonteerd, deze heeft de tand des tijds goed doorstaan. Wij hebben de 2 fauteuils opnieuw gestoffeerd, hiervoor hebben wij gekozen voor een smalle ribstof in de kleur stofgrijs (RAL 7037). Rond de zitting hebben wij een koord gestoffeerd. Het bijzondere aan deze ribstof is, als je tegen poolrichting van de stof in strijkt krijg je een donkere vleug in de stofgrijze stof, zoals de laatste foto ook laat zien. De Fauteuils van Schuitema voor D3-Fana Metaal hebben een echte cultstatus bereikt en zijn praktisch uit het zicht verdwenen.

Conditie: Fauteuils zijn in zeer goede staat na de restauratie /herstoffering.

Zitdiepte: 52 cm
Zitbreedte: 48 cm
Zithoogte: 40 cm

Setprijs:
2500,00Voor al uw meubels en objecten uit de vorige eeuw