2 W. Rietveld lounge fauteuils Model 415/1401 voor N.V. Gispen Met Camel Color Leder

2 Tijdloze N.V. Gispen lounge fauteuils Model 415/1401 Ontwerp W. Rietveld met Camel kleurig leder

Ontwerper: W. Rietveld
Model:
415/1401
Fabrikant: 
N.V. Gispen Culemborg Holland
Jaar: 
1954
Aantal: 2 in de showroom-2 op voorraad
Materiaal: Zwart Plaatstaal-Zwart Rondstaal
Bekleding: Camel Kleurig Leder

De ontwerper:
Wim Rietveld (Utrecht 1924 – Badhoevedorp 1985) was een Nederlandse industriële en meubelontwerper. Zijn vader was de bekende architect en ontwerper Gerrit Rietveld. Wim Rietveld kreeg een technische opleiding en begon zijn carrière als constructeur van groot materieel. Hij was onder meer werkzaam bij Servo Balans, een bedrijf gespecialiseerd in industriële weegapparatuur. In 1950 schreef hij zich in als een van de eerste studenten van een nieuw opgerichte cursus industrieel ontwerpen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Vanwege de hoge kwaliteit van zijn afstudeerproject werd Rietveld door W.H. Gispen uitgenodigd om voor zijn meubelbedrijf Gispen te gaan werken. Op dat moment was de naoorlogse wederopbouw volledig van kracht in Nederland en waren materialen schaars. Wim Rietveld was van 1953 tot 1957 werkzaam bij Gispen. Hij was getalenteerd in het combineren van functionaliteit en esthetiek in zijn meubels en kon eenvoudige productietechnieken bedenken. Hij was een typisch Nederlandse ontwerper in zijn liefde voor constructie en functionaliteit. In tegenstelling tot andere typische Gispen-meubels, gebruikten de ontwerpen van Rietveld geen buis, maar veel dunner massief staal, dat minder opvallend lijkt en gemakkelijker (en goedkoper) te buigen is. Wim Rietveld introduceerde ook de schuimrubberen vullingen en geperst multiplex bij het bedrijf Gispen. Van 1960 tot 1975 was Rietveld docent aan de Koninklijke Academie in Den Haag en van 1970 tot 1979 aan Technische Hogeschool te Delf, waar hij vanaf 1973 een hoogleraarschap bekleedde. Hij was zeer geliefd bij de studenten.

De stoelen:
Fauteuil Model 415/1401 behoorde tot de serie ‘meubelen voor het eenvoudige interieur’, die in het midden van de jaren vijftig werd geïntroduceerd. De rug en de zitting zijn beide geproduceerd van zwart gelakt plaatstaal. Poten en armleuningen zijn weer geproduceerd van zwart massief rondstaal. De achterzijde van de rug is niet gestoffeerd; hier is het zwart plaatstaal goed te zien. Fauteuil heeft twee armleggers van bakeliet.
Bij de restauratie hebben wij ervoor gekozen om de fauteuils te stofferen met Camel kleurig leder.
1) Hetgeen een mooi contrast is met het zwart stalen frame en het zwart rondstaal.
2) exclusiviteit willen toevoegen aan de hoogwaardig design fauteuils.
Uiteraard hebben wij lederen hoezen weer verstevigd met kartonnen stroken, waarmee ze konden worden vastgezet in de omgezette randen van de plaatstalen zitting en rug. Zoals de fauteuils toentertijd door Gispen werden geleverd.
Door hun eenvoud, functionaliteit en esthetiek werden fauteuils onderscheiden met een gouden medaille op de 10de Triënnale van Milaan (1954).

Conditie: Fauteuils zijn in zeer goede staat na de restauratie /herstoffering.

Zitdiepte: 42 cm
Zitbreedte: 45 cm
Zithoogte: 37 cm

SOLD


 

Voor al uw meubels en objecten uit de vorige eeuw