6 Thonet eetkamerstoelen Model S43 van Mart Stam

6 Minimalistische Thonet eetkamerstoelen Model S43 van Mart Stam

Ontwerper: Mart Stam
Model:
 S43
Fabrikant:
Thonet
Jaar: 
1930
Aantal: 6

De Ontwerper:
De baanbrekende Nederlandse modernistische architect-ontwerper Martinus Adrianus (Mart) Stam (Purmerend, 5 Augustus 1899-Goldach – 23 Februari 1986). In 1917-1919 behaalde hij een diploma in tekenen aan de Koninklijke School voor geavanceerde studies in Amsterdam. Na zijn afstuderen verhuisde hij naar Rotterdam om te werken als tekenaar op het architectenbureau van Marinus Jan Granpré Molière (1883-1972), wiens mentoring levenslang van invloed was op de carrière van Stam.
Stam was de ontwerper van de eerste achterpootloze stalen buisstoel of de Freischwinger. Een schets daarvan maakte hij op 22 November 1926 tijdens het diner in het Stuttgarter hotel Marquart met blauwe stift op de achterkant van de huwelijksannonce van de schilder Willi Baumeister, in het bijzijn van onder anderen Ludwig Mies van der Rohe. Deze annonce zou zich nu bevinden in het Mies van der Rohe-archief van het MoMa te New York. Stam’s S33- en S34-stoelen (beide 1926) maakten gebruik van gebogen buisstaal, waarvan werd gedacht dat het materiaal van de toekomst was tijdens de hoogtijdagen van het modernistische tijdperk. Deze stoelen zorgden voor een revolutie in moderne meubels, omdat de robuuste aard van de buizen minimalistische maar duurzame ontwerpen mogelijk maakte. De stoel resulteerde ook in een auteursrecht vete tussen Stam en Marcel Breuer, die Stam won. Thonet zette de ontwerpen van Stam in 1932 in productie. Gedurende zijn carrière bekleedde Stam veel geprezen posities, waaronder de hoofdredacteur van het avant-garde tijdschrift ABC-Contributions to Building, het hoofd van de Academie voor Kunsten en Ambachten in Amsterdam en de directeur van het Conservatorium voor Toegepaste Kunst in Berlijn-Weißensee. Na een korte periode in Amsterdam, verhuisde hij naar Zürich en ging met pensioen in 1966. Stam stierf op 86-jarige leeftijd.

De stoelen:
In al zijn meubelontwerpen vertrouwde Mart Stam op rechtlijnige vormen, een esthetische economie van middelen in de constructie en het voordeel van verbeterd zitcomfort. In het geval van Model S43 combineerde hij het buisvormige stalen frame met gevormde multiplexschalen voor zitting en rugleuning en creëerde zo een absolute reductie. Vanwege het comfortabele buigeffect van het frame is bekleding niet nodig. De duidelijk gereserveerde vorm maakt deze sledestoel tot een voorbeeldig ontwerp in de geest van het modernisme. 

Eventueel kunnen wij in overleg vloerglijders plaatsen onder de stoelen.

Conditie: Stoelen zijn in zeer goede staat na de restauratie.

Zitdiepte: 40 cm
Zitbreedte: 40 cm
Zithoogte: 46 cm

Setprijs:
SOLD

Voor al uw meubels en objecten uit de vorige eeuw