Haimi Finland plywood draaifauteuil “office chair” Model Plaano van Yrjö Kukkapuro

Een fenomale Haimi Finland plywood draaifauteuil Model Plaano van Yrjö Kukkapuro

Ontwerper: Yrjö Kukkapuro
Type: Plaano office chair
Fabrikant: Haimi Finland
Jaar: ’70

De ontwerper:
Yrjö Kukkapuro geboren in Viipuri (Rusland) op 6 april 1933. Is een Finse meubelontwerper en interieurarchitect die bekendheid verwierf met enkele stoelontwerpen, waaronder de Karuselli (Carousel). Kukkapuro ontwierp de Karuselli-stoel in 1964. Deze is gemaakt van met glasvezel versterkt polyester. Dit ontwerp is een icoon geworden door de innovatieve en ergonomische afwerking. Hij was van 1974 tot 1980 hoogleraar aan de Aalto-universiteit voor kunst en grafische vormgeving in Helsinki; van 1978 tot 1980 was hij directeur. In de jaren tachtig ontwierp Kukkapuro de ameublementen Ateljee en Experiment en richtte hij zich op interieurs in vrolijke kleuren. Later trad hij op als hoofdontwerper van de Finse designgroep Avarte. Kukkapuro ontving diverse prijzen en onderscheidingen voor zijn ontwerpen: de Lunning Prijs in 1966, de Finse Staatskunstprijs in 1970, de Pro Finlandia-medaille in 1983 en de Kaj Franck Design Award in 1995. In 2001 verleende de Hogeschool voor Kunst en Design Helsinki hem een eredoctoraat. In oktober 2017 werd Kukkapuro de Finland-prijs toegekend.
Werk van hem is opgenomen in de collecties van het MoMA in New York, het Victoria and Albert Museum in Londen en het Design museum Gent.

De fauteuil:
De draaifauteuil Model Plaano vanYrjö Kukkapuro is een fantastisch design met mooie details in plywood en aluminium. Draaifauteuil heeft een Rosewood plywood shell. Zowel de zitting als de rugleuning zijn uitgevoerd in paarsblauwe stof.  Fauteuil heeft Rosewood armleuningen en staat op een aluminium stervoet met zwarte doppen. Het hoofdkussen is met een simpele handeling te verwijderen. Onder de fauteuil bevindt zich een hendel, waardoor je de fauteuil in een “lounge” positie kan zetten. Rugleuning heeft 3 banen, voor de ideale zithouding. Dit alles samen maakt de draaifauteuil een veelzeggend design.

Conditie: Fauteuil verkeert in goede staat.

Zitdiepte: 48 cm
Zitbreedte: 48 cm
Zithoogte: 38 cm

€795,00

Voor al uw meubels en objecten uit de vorige eeuw