Palissander Damesfauteuil Model Ruster van Yngve Ekström voor Pastoe

 

Een Scandinavische/Nederlandse Palissander Design fauteuil Model Ruster van Yngve Ekström voor Pastoe

Ontwerper: Yngve Ekström Zweden
Type: Ruster
Fabrikant: Pastoe Nederland
Jaar: ’50 ’60
Aantal: 1
Materiaal: Palissander Houten Frame
Bekleding: kobaltblauw Gemêleerde Stof

De ontwerper:
Yngve Ekström (1913-1988) was een architect, houtbewerker, meubelontwerper en autodidact. Ekström werd in het Zuid-Zweedse dorpje Hagafors geboren als zoon van een meubelfabrikant. Zijn vader overleed toen hij nog geen drie jaar oud was. Het houtsnijwerk wat zijn vader in zijn vrije tijd had gemaakt beïnvloedde Ekström echter later wel in zijn werk. Als dertienjarige was hij reeds actief met zaagwerk, tekenen, schilderen, muziek maken en kunstgeschiedenis.  In 1945 richtte de gebroeders Yngve en Jerker Ekström en hun vriend Bertil Sjöqvist samen  de succesvolle meubelfabriek ESE-möbler op, die later Swedese AB ging heten. Ekström bleef een actieve bijdrage leveren aan het bedrijf tot zijn dood in 1988. De Lamino-stoel voor Swedese (1956) is een van de bekendste werken van Ekström en het is nog steeds in productie. Het is een stoel gemaakt van beukenhout wat verlijmd en gebogen is waarvan de oorspronkelijke originele versie met een schapenvacht is bekleed. In 1999 noemde het Zweedse tijdschrift Sköna Hems de stoel het ‘Best Swedish Furniture Design’ uit de twintigste eeuw. Het ontving ook de Design Innovation Award 2003 van IMM Keulen.
Andere bekende ontwerpen in de portfolio van Ekström zijn onder meer de Ruster zitgroep voor Pastoe (jaren 1950), die is uitgerust met een hoge en lage rugleuning. De ontwerpen van Ekström zijn te vinden in vele permanente collecties, waaronder het Victoria & Albert Museum in Londen, het National Museum in Stockholm en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Samen met namen als Alvar Aalto, Bruno Mathsson, Arne Jacobsen en Paul Kjaerholm, was Yngve Ekström de kern van een generatie ontwerpers die de term ‘Scandinavisch Modern’ wereldwijd bekend maakte.

De fauteuil:
Begin jaren ’50  introduceerde Bedrijfsleider en ontwerper Cees Braakman het’Scandinavisch Modern’ bij Pastoe door ontwerpers als Yngve Ekström in te schakelen, dit resulteerde in de fauteuil Model Ruster. De Ruster kent 2 modellen één met een hoge rugleuning (herenfauteuil en één met een lage rugleuning damesfauteuil), Het dames model staat bij ons in de showroom. Wij hebben de fauteuil opnieuw gestoffeerd, Hiervoor hebben wij gekozen voor een Gemêleerde stof, waarin een diversiteit aan kleuren zit o.a. zwart, uitlopend bruingrijs, maar waarvan de hoofdmoot uitlopend kobaltblauw is, Hierdoor krijgt de stof een 2-tone uiterlijk en geeft de fauteuil een chique en kleurrijke uitstraling. Fauteuil heeft een elegante palissander frame met de kenmerkende driehoekige armleuningen. Er is een klein verschil met de andere Ruster modellen op de vintage markt. Het verschil is dat er bij onze Ruster tussen de poten aan beide zijde Palissander dwarslatten bevinden.

Conditie: Fauteuil verkeert in zeer goede staat.
Men kan wel spreken van nieuwstaat, aangezien de fauteuil door ons opnieuw zijn gestoffeerd.

Zitdiepte: 48 cm
Zitbreedte: 50 cm
Zithoogte: 39 cm

PRIJS:
€725,00

 

Voor al uw meubels en objecten uit de vorige eeuw