Jørgen Kastholm & Preben Fabricius zwart lederen Swivel Chair/Office Chair voor Kill International

Rare Kill International zwart lederen draaifauteuil van Preben Fabricius & Jørgen Kastholm

Ontwerper: Preben Fabricius & Jørgen Kastholm
Model: 
JK-Serie?
Fabrikant: 
KIll International-Germany
Jaar: 
1960-1970
Aantal: 1
Materiaal: Aluminium-Verchroomd Staal
Bekleding: Zwart Leder
Bijzonderheden: Opnieuw gestoffeerd Aluminium gepolijst

De fabrikant:
Er is heel weinig biografische informatie beschikbaar over de Duitse meubelfabrikant Alfred Kill en zijn legendarische bedrijf Kill International. Hoewel de samenwerkingen van Kill met gerenommeerde ontwerpers zoals Preben Fabricius en Jørgen Kastholm resulteerde in een aantal zeer succesvolle ontwerpen, waarvan er nu veel worden beschouwd als klassiekers uit de Mid Century modernisme.
Ergens in het midden van de vorige eeuw, richtte Alfred Kill het bedrijf Kill International in Stuttgart-Fellbach (Duitsland) op. Er wordt verondersteld dat Kill de naam”International” aan het bedrijf heeft toegevoegd in navolging van zijn uiterst succesvolle en populaire concurrent, Knoll International. Net als andere bedrijven op de markt, zoals Walter Knoll en Herman Miller, begon Alfred Kill samen te werken met innovatieve ontwerpers die hoogwaardige, modernistische meubels creëerde. In de vroege jaren 1960 ontdekte hij het werk van Kastholm (1931-2007) en Fabricius (1931-1984) op de Fredericia meubelbeurs. Omdat ze hun meubels niet massaal wilde laten produceren, stemde het duo er uiteindelijk mee in om met Kill samen te werken, nadat hij hun totale controle over de productie en forse salarissen had beloofd. Deze samenwerking zouden voor Kastholm en Fabricius geen windeieren leggen en evenals Kill International een plek bezorgen in de ontwerpgeschiedenis
.

De ontwerpers:
Kastholm en Fabricius gaven de voorkeur aan een functionalistische benadering en een minimalistische esthetiek, altijd gericht op eenvoud en tijdloosheid. Hun fauteuils en banken werden bijna uitsluitend gemaakt van leer en staal, dat in tegenstelling tot veel van hun tijdgenoten, die liever met hout werkten. Voordat het duo eind jaren zestig uit elkaar ging, ontwierpen ze talloze stukken voor Kill, waaronder belangrijke ontwerpen zoals de Scimitar Chair (1962); Bo-562 Bank; Bo-562 stoel (1963); Scimitar Table (1964); X Chair (1968), die een opvallende gelijkenis vertoont met de Barcelona Chair van Mies van der Rohe (1947);  FK 710 Skater Chair (1968),  FK 6725 “Tulip”  fauteuil (1965) die de Duitse Gute Form prijs won in 1969 en uiteraard de Grasshopper Chaise Lounge (1968) al deze ontwerpen zijn modernistische iconen geworden.

De draaifauteuil:
Ook de draaifauteuil die bij ons in de showroom staat is een iconisch ontwerp van Preben Fabricius & Jørgen Kastholm. Draaifauteuil staat op een 4-punts verchroomde stalen draaivoet. Op deze voet is een aluminium frame bevestigd, die achter de rugleuning doorloopt en voor de zitting langs loopt.
In dit frame is een kuip bevestigd die geproduceerd is van fiberglass, deze is tevens ook gelijk het zitgedeelte. In deze fiberglass kuip zit achterop de rugleuning een deukje. Wij hebben de fauteuil opnieuw gestoffeerd met zwart leder. Fauteuil heeft aluminium armleuningen, hierop zijn armleggers gemonteerd en ook die hebben wij opnieuw gestoffeerd met zwart leder. Welk model fauteuil het is van Kill International weten wij niet, want van de meeste modellen van Kill zijn de voorkant van de armleuningen naar voren gebogen en bij ons model zijn deze naar achteren gebogen. Daarom denken wij, dat het een zeldzaam model is. Aan de onderzijde van de zitting bevindt zich het Kill Internation Logo.

Werkzaamheden:
1) Armleggers opnieuw gestoffeerd met zwart leder
2) Zitting en rugleuning opnieuw gestoffeerd met zwart leder
3) Achterkant rugleuning opnieuw gestoffeerd met zwart leder
4) Verchroomd staal en Aluminium gepolijst

Conditie: Fauteuil is in zeer goede staat na de restauratie /herstoffering.

Zitdiepte: 50 cm
Zitbreedte: 55 cm
Zithoogte: 45 cm

SOLD


Voor al uw meubels en objecten uit de vorige eeuw