N. EILERSEN TEAK 3-ZITS BANK MODEL CAPELLA VAN ILLUM WIKKELSØ

Een magistrale N. Eilersen teak 3-zits bank Model Capella van Illum Wikkelsø

Ontwerper: Kristian Illum Wikkelsø
Type: 
Capella
Fabrikant:
N. Eilersen Denmark
Jaar: 
’50 ’60 (1964 originele aankoopbon aanwezig)
Materiaal:
Teak hout-Geweven stof
Aantal:
1

De ontwerper:
Hoewel er zeer weinig biografische informatie bekend is over de Deense architect-ontwerper Illum Wikkelsø (1919-1999), bevestigt de rijke, organische kwaliteit van zijn ontwerpen op de vintage markt zijn status als actieve voorstander van het Scandinavische modernisme in het naoorlogse tijdperk. Zoals de meeste Deense ontwerpers in die tijd, studeerde Wikkelsø kasten en studeerde hij af aan de Copenhagen School of Arts & Crafts. Later bekleedde hij functies bij de meubelmaker Jacob Kjaer en het architectenbureau van Peter Hvidt en Orla Molgaard-Nielsen. In 1944 verhuisde Wikkelsø naar Århus om te werken als binnenhuisarchitect. In 1954 begon hij met het ontwerpen van zijn eigen meubels en enkele jaren later richtte hij een bedrijf op. Zoals veel van zijn Deense tijdgenoten, zoals Arne Jacobsen, Finn Juhl en Hans Wegner, benadrukken Wikkelsø’s ontwerpen formele eenvoud en biomorfische silhouetten. Wikkelsø’s achtergrond in kasten leverde in hem een ​​diep begrip van materialen en een uitstekende aandacht voor detail. In zijn werk met teak en palissander nam hij subtiel sculpturale vormen aan. Wikkelsø was van mening dat meubels moesten worden gebouwd om lang mee te gaan, maar ook dat ze het lichaam omsloten en een lust voor het oog waren. Bekende ontwerpen uit de carrière van Wikkelsø zijn onder meer de T118 Coffee Table (ca. 1950), Gyngestol Rocking Chair (1958), en Model 91 Lounge Chair en Ottoman voor Mikael Laursen (ca. 1959), onder anderen. Een aantal Deense fabrikanten produceerde Wikkelsø’s ontwerpen, zoals C.F. Christensen, Holger Christiansen, Eilersen, Farstrup, Silkeborg en Søren Willadsen.

De bank:
Zoals vele ontwerpen van Illum Wikkelsø belichaamt de 3 zits bank Capella de Scandinavische Designstroming van de Mid-Century. Door de voorpoten lijkt het net alsof de bank uit 3 aparte elementen bestaat, maar dit is een optische misleiding. Misschien draagt de 6 lossen kussens in verkeersoranje geweven stof hier ook een bijdrage aan. De rugleuning heeft dwarse teakhouten latten (die d.m.v. een pen en gat verbindingen in het frame vastzitten) en dienen als ondersteuning voor de ideale zitcomfort. Bank heeft rubberen singels als vering en deze zijn in goede staat. Leukvoorthuis heeft ook 2 fauteuils Model Capella van Illum Wikkelsø in de showroom staan, samen met de bank is het een prachtige zitgroep voor zowel een vintage living room, als diegene die vintage en modern wil combineren in zijn huis. 

Markant detail is: dat wij de originele aankoopbon hebben gekregen, waarop staat dat de bank en 2 fauteuils samen 995,00 Nederlandse Florijnen Hebben gekost in 1964!

Conditie: Bank verkeert in goede staat.

Zitdiepte: 54 cm
Zitbreedte: 54 cm
Zithoogte: 38 cm
Lengte bank: 190 cm

SOLD

Voor al uw meubels en objecten uit de vorige eeuw