4 Gispen eetkamerstoelen Model 207 (voor 1945) van W.H. Gispen

4  Nederlandse industriële Gispen eetkamerstoelen van W.H. Gispen voor 1945 geproduceerd

Ontwerper: W.H. Gispen
Type: Model 207 met lusslede
Fabrikant: Gebr. de Wit
Jaar: ’33 ’45

De ontwerper:
Willem Hendrik Gispen werd in 1890  te Amsterdam geboren. 
Na zijn eindexamen aan de HBS in Utrecht werd hij in 1911 leraar in de Franse taal aan een kostschool in Engeland. Zijn interesse voor kunst neemt in Engeland door invloed van de Arts & Craftsbeweging toe. Zijn belangstelling ging echter uit naar kunst en architectuur en na enige tijd keerde hij naar Nederland terug om in Rotterdam de lessen te volgen aan de Academie voor Beeldende Kunsten en technische Wetenschappen. Na beëindiging van deze studie werd hij tekenaar op een architectenbureau en vervolgens ontwerper in een Rotterdamse fabriek van kunstsmeedwerk. Deze arbeid ontwikkelde dusdanig zijn belangstelling dat hij besloot in 1916 zelf een fabriek genaamd Gispen & Co op te richten aan de Coolschestraat te Rotterdam. Gispen begint met twee personeelsleden. De firma voert kunstsmeedwerk en constructiewerk uit. Al in 1917 breidt het bedrijf uit.
 Hij maakt in deze tijd werk dat zeer rijk is aan ornamenten. Daarnaast maakt hij voorwerpen die een eenvoudiger ontwerp hebben. Vanaf 1926 begon hij met de productie van de Giso lampen en in 1930 verscheen de eerste meubelcatalogus. 
n 1933 werd ir. W. van Osselen naast W.H. Gispen directeur. Van Osselen hield zich meer bezig met het zakelijke terwijl W.H. Gispen zich met het ontwerpwerk bezig hield. Van Osselen streefde naar schaalvergroting en het produceren van kantoormeubilair. Schaalvergroting werd bereikt toen het bedrijf in 1934 naar Culemborg verhuisd.

De stoelen:
Het model 207 met lusslede werd geproduceerd  van 1933 tot 1945. Na 1945 werd de lusslede vervangen door een rechthoekige slede.
De Gispen stoel model 207 heeft veel overeenkomsten met het model 201 en model 208, het dusdanige verschil is dat de 207  geen achterpootloze (zwevende) stoel is, want de 207 heeft een gelaste achter steun. Stoel heeft een chromen buisframe, deze stopt achterop de rugleuning, daarom was het een “goedkopere versie” men hoefde minder staal te gebruiken. 
De kleur van de stof van zowel de zitting als de rugleuning is wel een dingetje, want wij denken dat de RAL kleur 8022 zwartbruin het dichtste er bijkomt, maar aubergine is ook mogelijk.
Stoel is voor die tijd, zwaar en degelijk.

Conditie: Stoelen verkeren in goede staat.

Zitdiepte: 42 cm
Zitbreedte: 42 cm
Zithoogte: 47 cm

SOLD

Voor al uw meubels en objecten uit de vorige eeuw