2 Paul Schuitema Easy buisframe fauteuils voor D3-Fana Metaal Holland met Roodlila Ribstof

2 Zeldzame D3-Fana Metaal Holland fauteuils van Paul Schuitema Opnieuw Gestoffeerd met Roodlila Corduroy

Ontwerper: Paul Schuitema
Model: 
?
Fabrikant: 
Stalenbuismeubilair D3-Fana Metaal Rotterdam Holland
Jaar: 
1930
Aantal: 2
Materiaal: Matchroom Stalen Buizen-Eikenhouten Armleggers
Bekleding: Roodlila (RAL 4001) Smalle Ribstof

De fabrikanten en Ontwerpers:
Paul Schuitema (1897-1973) was bijna al een decennium actief als ontwerper, toen hij in 1930 de opdracht kreeg om voor de firma Van Berkel een showroom te ontwerpen voor diens weegschalen en snijmachines. Voor deze showroom ontwierp Schuitema twee metalen buisstoelen. Ingenieur Jan van Ettinger, die de stoelen produceerde, zag mogelijkheden om deze in productie te nemen. Samen met fabrikant Ph. Dekker startten Van Ettinger en Schuitema in 1932 de fabriek d3 (circa 1932 – 1935), Dit bedrijf kwam voort uit de metalen meubelafdeling van de ‘Rotterdamse Eerste Nederlandsche Mechanische Fabriek Ph. Dekker’. Schuitema was verantwoordelijk voor de ontwerpen, Dekker voor de fabricage en Van Ettinger voor de verkoop.
Begin jaren 30 waren stalen buismeubelen aardig ingeburgerd. Ze stonden symbool voor het moderne leven. Dit speelde het succes van d3 in de kaart. Met hun functionalistische opvattingen streefden Schuitema en Van Ettenger naar een gestandaardiseerde, industriële massaproductie, waarvoor de buismeubelen zich uitstekend leenden. Dezelfde onderdelen werden zo veel mogelijk in verschillende modellen toegepast, wat de productie optimaliseerde en de meubels beter betaalbaar maakte. Ook omdat Schuitema wilde dat een groot publiek van zijn meubels kon genieten, liet hij zijn ontwerpen in serie vervaardigen. Dit stelde hem tevens in staat zijn
modellen te perfectioneren. Zijn stalenbuis meubelen zijn dan ook artistieke hoogstandjes. Karakteristiek voor veel van Schuitema’s modellen is de ronde, doorlopende armlegger. Deze zorgde voor zowel comfort als extra stevigheid. Om de productie uit te breiden waren investeerders nodig, maar die verlangden naast serieproductie ook op maat gemaakte ontwerpen. Dit ging tegen het ideaal in van zowel Schuitema als Van Ettinger, die d3 daarom verlieten. Rond 1936 ging d3 op in Fana Metaal (1935-1976), waarvoor Schuitema nog enkele ontwerpen maakte.
Cor Alons, Han van Loghem, Gerrit Rietveld en vele andere ontwerpers waren bij d3 betrokken, zij het niet allemaal even actief. De meeste ontwerpen Circa 150 (!) kwamen van Paul Schuitema die een hoge productie had en behalve bureaustoelen ook fauteuils, tafels en kinderstoelen ontwierp. De meubelen vonden hun weg naar winkels als Nieuw Wonen en de Bijenkorf en kregen lovende kritieken in bijvoorbeeld het blad Binnenhuis.

De fauteuils:
Het frame is geproduceerd van matchroom stalen buizen. Het buisframe loopt niet achter de rugleuning door zoals meestal gebruikelijk is, maar langs de rugleuning en zoals bij alle Schuitema’s modellen hebben de 2 fauteuils de welbekende ronde, doorlopende armleuningen. Hierop zijn eikenhouten armleggers bevestigd, deze zijn door ons gerestaureerd. Wij hebben de 2 fauteuils opnieuw gestoffeerd, hiervoor hebben wij gekozen voor een smalle ribstof in de kleur Roodlila (RAL 4001). Het bijzondere aan deze ribstof is, als je tegen de poolrichting van de stof in strijkt krijg je een donkere vleug in de Roodlila stof. De Fauteuils van Schuitema voor D3-Fana Metaal hebben een echte cultstatus bereikt en zijn praktisch uit het zicht verdwenen.
Aan de onderzijde van het buisframe hebben wij oplopende vloerglijders met vilt gemonteerd, deze zijn ter bescherming van uw vloer en zodat de fauteuils niet voorover “vallen” bij het in en uitstappen van de fauteuils. Aan de achterzijde zijn ook per fauteuil 2 vloerglijders met vilt bevestigd.

Conditie: Fauteuils zijn in zeer goede staat na de restauratie /herstoffering.

Zitdiepte: 45 cm
Zitbreedte: 50 cm
Zithoogte: 50 cm

Setprijs:
2500,00Voor al uw meubels en objecten uit de vorige eeuw