4 Danish Arne Hovmand Olsen/Niels Otto Møller eetkamerstoelen Model NO.71 voor J.L. Møllers Møbelfabrik met Zwart Leder

4 J.L. Møllers møbelfabrik eetkamerstoelen Model NO.71 van Arne Hovmand Olsen/ Niels Otto Møller met Zwart Leder

Ontwerper: Arne Hovmand Olsen-Niels Otto Møller
Model: 
NO.71 Side Chair
Fabrikant: 
J.L. Møllers møbelfabrik Denmark
Jaar: 
1950-1960
Aantal: 4 en 4 op voorraad 
Materiaal: Brazilian Rosewood
Bekleding: Zwart Leder
Bijzonderheden: Gerestaureerd-Opnieuw gestoffeerd

De ontwerper:
De Deense meubelontwerper Arne Hovmand-Olsen werd geboren in Kirkeby Sogn (Denemarken) in 1919. Als tiener toonde Hovmand-Olsen een aanleg voor tekenen en ontwerpen en begon in 1938 als leerling bij de meubelmaker Peder Olsen (Sibast) bij zijn gelijknamige meubelfabriek op het eiland Funen in Denemarken. Geïnteresseerd in de productie van zijn
eigen ontwerpen, studeerde Hovmand-Olsen in 1941 af aan de technische school die gespecialiseerd was in meubeldesign in Århus. Na zijn studie richtte hij zijn eigen designbedrijf op en ging meubels ontwerpen in de Scandinavische moderne stijl. Zijn meubels werden alleen in Denemarken verkocht, maar werden later een groot succes toen het naar Amerika werd geëxporteerd. De ontwerpen van Hovmand-Olsen omvatten o.a. fauteuils, stoelen, tafels en secretaires, die allemaal karakteristiek eenvoudig van vorm waren met strakke lijnen, organische rondingen en taps toelopende poten. Net als veel van zijn Deense tijdgenoten gaf hij de voorkeur aan het gebruik van hoogwaardige, prachtig generfde houtsoorten zoals teak en palissander. Opmerkelijke ontwerpen zijn de Model 175-stoel (1955) die vaak wordt verward met NO Møller’s  Model 77-stoel vanwege hun vergelijkbare vormen en de Model 240 Lounge Chair voor Mogens Kold (1958). Hovmand-Olsen werkte gestaag aan het ontwerpen van meubels voor bedrijven zoals Alf Juul Rasmussen, AR Klingenberg & Søn, Bramin, Elven Geertsen, J.L. Møller, Jutex, Mogens Kold Møbelfabrik, P. Mikklesen, Pedersen & Knap en Skovmand & Andersen. Ergens in de jaren 1970 werd hij gedwongen zijn bedrijf te sluiten vanwege ziekte.
Hovmand Olsen stierf in 1989.

De stoelen:
Op internet worden de stoelen Model NO.71 vaak toegeschreven aan Niels Otto Møller, maar zijn beslist door Arne Hovmand Olsen ontworpen voor J.L. Møllers møbelfabrik in jaren ’50, zoals de folders toentertijd aangaven op de bovenstaande foto’s. Ondanks dat Olsen de stoelen heeft ontworpen (en niet Møller), blijven de stoelen een magnifiek design. Stoelen zijn geproduceerd van Brazilian Rosewood, dit is een donkerbruine houtsoort met lichte nerf in het hout.
De rugleuning is licht gebogen, hierdoor wordt de rug omsloten en geeft maximale steun in de rug. De eenvoudige sculpturaal van de stoelen laat zien, hoe een fantastisch design in “real life” is.


Werkzaamheden:
1) Stoelen opnieuw gestoffeerd met zwart leder
2) Het Brazilian Rosewood frame behandeld
3) Singels (vering) onder de zittingen vernieuwd
4) Foam zitting vernieuwd/vervangen

Conditie: Stoelen zijn in zeer goede staat na de restauratie /herstoffering.

Zitdiepte: 46 cm
Zitbreedte: 46 cm
Zithoogte: 46 cm

Setprijs:
1460,00

Voor al uw meubels en objecten uit de vorige eeuw