6 Gispen stoelen Model 208 (productie voor 1945) van W.H. Gispen met Oceaanblauw Geweven Stof

6 Trendy Gispen stoelen Model 208 van W.H. Gispen opnieuw gestoffeerd met oceaanblauw geweven stof

Ontwerper: W.H. Gispen
Model:
 208
Fabrikant: 
Gispen Culemborg Holland
Jaar: 
1934 tot 1945
Aantal: 6
Materiaal:
Stalen Buisframe
Bekleding: Oceaanblauw RALKleur 5020  Geweven Stof
Werkzaamheden: Opnieuw Gestoffeerd-Gedeeltelijk Gerestaureerd

Stalachrome:
De crisis begin jaren ’30 is bijna de einde voor de fabriek van Gispen. Dankzij enkele financieel welgestelde relaties o.a de Van Nelle-directeur Kees van der Leeuw, scheepsmagnaat A.J.M. Goudriaan en bankier R. Mees, behoeden het bedrijf voor faillissement. Er wordt een reorganisatieplan opgesteld en scheepsbouwkundig ingenieur W.F. van Osselen wordt in 1933 aangesteld als financieel directeur. , W.H. Gispen wordt op dat moment artistiek directeur. In 1934 neemt Gispen de overname Culemborgse FAX-fabriek over, dit gebeurde na een rechtszaak over plagiaat, die Gispen had aangespannen tegen Fax. Gispen win de rechtszaak en dit was de doodsteek voor de firma fax. Helaas stond het Gemeentebestuur van Rotterdam de expansiedrift en zo besloot Gispen de FAX-fabriek en inventaris voor een plausibel bedrag te kopen. De FAX fabriek was toentertijd en hypermoderne gebouw met machines voor massaproductie. Zo verhuist niet alleen het bedrijf Gispen van Rotterdam naar Culemborg, maar ook een meerderheid van het personeel verhuisd mee. was een goed geoutilleerde fabriek met nieuwe machines en een vrij nieuw fabrieksgebouw. En daar konden wel duizend stuks per productiegang vervaardigd worden.
In 1935 neemt directeur Wim van Osselen het initiatief om kantoormeubelen van plaatstaal te gaan produceren. Er ontstond een conflict te tussen Gispen en van Osselen o.a over de groen. Gispen wil uiteindelijk wel meewerken series plaatstalen kantoormeubelen, maar wil niet zijn naam aan wilde verbinden. De meubelen worden verkocht onder de Stalachrome. Aan de eerste Stalachrome catalogus in 1935 is Willem Hendrik Gispen slechts verantwoordelijk voor het grafisch ontwerp.

De stoelen:
De 6 Gispen stoelen zijn trendy, omdat de kleur i.c.m. het industriële aspect zeer hot is today. Wij hebben daarom gekozen om de stoelen opnieuw te stofferen met Oceaanblauw geweven stof, dit steekt ook mooi af tegenover de matchromen buisframe en straalt een serene rust uit. Dit zijn trouwens de eerste versie 208 die geproduceerd werden vanaf de jaren ’30 tot 1945 door Gispen, omdat het buisframe achter de rugleuning is afgelast met een stalen dop. Want de latere versies kregen een rubberen dopje, maar ook na 1945 werd de lusslede vervangen voor een rechthoekige slede. Stoel 208 is een Verende, achterpootloze stoel met zwevende armleggers van bakeliet en is de verende versie van de stoel 207.

Conditie: Stoelen zijn in zeer goede staat na de restauratie /herstoffering.

Zitdiepte: 44 cm
Zitbreedte: 44 cm
Zithoogte: 47 cm

SETPRIJS:
€1440,00

Voor al uw meubels en objecten uit de vorige eeuw