4x AP Originals Tubular stoelen Model AP 22 van Hein Salomonson & Theo Tempelman Met Zwart Leder

FOTO 9

4 Exclusieve Eetkamerstoelen Model AP 22 met Zwart leder van Hein Salomonson & Theo Tempelman voor AP Originals Holland

Ontwerper: Hein Salomonson & Theo Tempelman
Model:
 AP 22
Fabrikant: 
AP originals Holland-A. Polak Meubelindustrie
Jaar: 
1960
Aantal: 4
Bekleding: Zwart Leder-Runderleder
Materiaal: Matchroom Stalenframe
Werkzaamheden: Opnieuw Gestoffeerd-Totaal Gerestaureerd

Het Bedrijf:
In 1955 werd het bedrijf A. Polak Meubelindustrie opgericht door de veelzijdige handelaar Abraham Polak en zijn echtgenote Evi Polak-van Perlstein. De firma was gevestigd in Hilversum en had een showroom op de Keizersgracht 398 te Amsterdam. Onder De naam AP Originals werden de meubels geproduceerd en verkocht door de toentertijd chique zaken zoals Bijenkorf en Metz & Co. De grafisch ontwerper Gerard Wernars ontwierp voor Polak de reclame artikelen en folders. De gehele fabriek verhuisde in 1969 naar IJsselstein. In Buitenveldert te Amsterdam werd een vestiging geopend als showroom en verkooppunt. Op het gebied van verkopen was Bram Polak legendarisch. Voor die tijd was Polak zeer vooruitstrevend, omdat hij alleen samenwerkte met bekende freelance ontwerpers en het bedrijf zich op de innovatieve vormgeving richtte. Rond 1956 ontwierpen Hein Salomonson en Pierre Paulin hun eerste designstukken voor Polak. Andere bekende ontwerpers die voor Polak werkte waren o.a.; Bauhausontwerper prof. Herbert Hirche en de Deense ontwerpers Søren Nissen en Ebbe Gehl. Vanaf eind 1959 kwam de nogal jonge en onbekende interieurontwerper Theo Tempelman bij het team ontwerpers. De samenwerking van Tempelman met Salomonson in 1960 resulterende tot de armstoel AP 22, deze was speciaal ontworpen voor het restaurant van het RAI-Congrescentrum te Amsterdam. De chique stoel heeft een Matchroom buisframe met een gebogen multiplex rugleuning, dit was destijds technisch uniek.
De meubels van A.P.-originals hebben een eenvoudige, abstracte vormgeving en een heldere constructie. Vakkundig, rustig en zorgvuldig afgewerkt.

De stoel:
Armstoel AP 22 heeft een matchromen buisframe met een gebogen multiplex rugleuning. Tussen het buisframe en de gebogen rugleuning bevinden zich matchromen buisjes, daardoor lijkt het dat de gebogen rugleuning in zijn  totaliteit zweeft. Wij hebben de stoelen totaal gerestaureerd. Eerst hebben wij de zittingen en rugleuningen voorzien van nieuw schuim. Daarna hebben wij ervoor gekozen om de zittingen en rugleuningen opnieuw te stofferen met een doorregen zwart geverfd runderleer. Een Doorregen geverfde runderleder heeft aan de achterzijde dezelfde kleur als voorzijde-zie foto 9. Het runderleder is een natuurproduct. Daardoor kunnen zich op de leder kleine tekeningetjes begeven, dit zijn littekens die het rund heeft opgelopen door bijv. prikkeldraad Dit maakt echt leder uniek en prachtig om te zien en daardoor is geen enkele huid hetzelfde.
Na restauratie zijn de stoelen weer piekfijn in orde.
Stoelen zitten werkelijk voortreffelijk.

De Armstoel AP 22 ligt qua design in het verlengde van Kembo stoel Model 205.

Saillant detail:
De bekende Nederlandse graficus, schilder, illustrator, pentekenaar en fotograaf Ed (Everhardus Martinus Maria) Marcelissen geboren 08-08-1939 te Zuilen (Utrecht) was de 1e eigenaar van de stoelen.
Marlissen heeft 2 jaar de Academie Artibus te Utrecht gevolgd en daarna 4 jaar de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Vanaf 1967 is Marlissen wonende te Eindhoven.

Zitdiepte: 40 cm
Zitbreedte: 50 cm
Zithoogte: 47 cm

Conditie: Stoelen verkeren in zeer goede staat.
Men kan wel spreken van nieuwstaat, aangezien de stoelen door ons zijn gerestaureerd en opnieuw gestoffeerd is.

Prijs:
OP AANVRAAGVoor al uw meubels en objecten uit de vorige eeuw