5 Mart Stam eetkamerstoelen Model S 33 voor Thonet

5 Legendarische Thonet eetkamerstoelen Model S 33 van Mart Stam

Ontwerper: Mart Stam
Model:
 S 33
Fabrikant: 
Thonet
Jaar: 
1926
Aantal: 5
Materiaal: Zwart Generfd Kernleder-Verchroomd Stalen Buizen

De ontwerper:
Stam voelde zich vooral aangetrokken tot de rationele manier van bouwen en ontwerpen. Eenvoud was voor hem echter geen doel op zich. Hij kreeg internationale bekendheid door publicatie van visionaire studies op architectuurgebied. In 1925 experimenteerde hij met gasbuizen.
De hoeken koppelde hij eerst met loodgietersflenzen. Hiervan maakt hij een geheel nieuw type stoel zonder achterpoten. Daarmee stond hij aan de wieg van de sledestoel, die tot op de dag van vandaag in verschillende varianten wordt geproduceerd door Thonet. In 1926 werd hij door Ludwig Mies van der Rohe uitgenodigd om deel te nemen aan ‘Die Wohnung’, een tentoonstelling van de Deutscher Werkbund in Stuttgart. Hier bouwde Stam een rijtjeshuis met drie woningen. Twee ervan richtte hij zelf in, het derde werd ingericht door Marcel Breuer. Hier presenteerde Mart Stam voor het eerst zijn achterpootloze kraagstoel, die model stond voor ontelbare sledestoelen.

De minimalistische constructie werd een belangrijk ijkpunt in de ontwikkeling van het moderne meubeldesign.

De stoelen: 
De Thonet S 33 Stoel, ontworpen door Mart Stam, is het eerste ‘Freischwinger’-model (zwevende stoel) uit de meubelgeschiedenis.
Stoel S 33 heeft een verchroomd stalen buis, die bovenaan de rugleuning dient als handgreep. Voor zowel de zitting als de rugleuning is er gebruikt gemaakt van bespanning van zwart generfd kernleder, dit leer is het beste gedeelte van de huid. Door het kernleder krijgt de stoel een formidabel zitcomfort. Een bijzonder aspect is; dat onder de zwart generfd kernleder zitting twee spanners zijn bevestig om de lederen zitting te spannen, omdat het kernleder eenmaal de eigenschap heeft om te rekken door gebruik.
Aanvankelijk was het verende effect voor Stam niet zo belangrijk. Hij concentreerde zich meer op de strakke vormgeving die perfect in de moderne gebouwen uit die tijd pasten.

Conditie: Stoelen zijn in goede staat.

Zitdiepte: 46 cm
Zitbreedte: 45 cm
Zithoogte: 45 cm

SOLDVoor al uw meubels en objecten uit de vorige eeuw