Pastoe Easy Chair Model “Van Speyk” van Rob Eckhardt, Gerestaureerd

Symmetrische Easy Fauteuil Model “Van Speyk” van Rob Eckhardt voor Pastoe, 1984, Gerestaureerd

Ontwerper: Rob Eckhardt
Model:
 Van Speyk
Fabrikant: 
Pastoe
Jaar: 
1984
Aantal: 1
Bekleding: Geweven Stof Oceaanblauw RAL Kleur 5020
Materiaal: Zwart Rondstaal Frame
Werkzaamheden: Opnieuw gestoffeerd-Gerestaureerd

De ontwerper:
Rob Eckthardt geboren in 1953 te Amsterdam is een Nederlandse architect, meubelontwerper, docent en o.a. bekend van zijn originele postmoderne design meubelen. In 1982 was Eckhardt net afgestudeerd als architect aan de Technische Hogeschool Delft, toen hij zijn eerste winkel opende in de Jordaan in Amsterdam. Drie jaar later verhuist hij naar de Spuistraat in Amsterdam. In eerste instantie werkte Eckhardt aan de herinrichting van cafés en ontwierp bijvoorbeeld ook het interieur van het in 1985 geopende restaurant Bordewijk aan de Noordermarkt in Amsterdam. Voor discotheek Richter in Amsterdam ontwierp Eckhardt een compacte stoel Model Dolores. Na een publicatie in het tijdschrift Avenue wordt Eckhardt bekend bij het grotere publiek. Zijn bekendheid zal groter worden wanneer hij design stukken ontwerpt voor Pastoe, Sfinx en de Japanse onderneming Yamagiya. Dankzij deze opdrachtgever werd Eckhardt internationaal bekend en zijn werken waren te zien op exposities in Tokyo, Milaan en Parijs. Ook zijn enkele werken opgenomen in Nederlandse Musea.
Uit handen van Jan Des Bouvrie, Gerard van den Berg en Arnold Merckx (Eckhardts 3 grote voorbeelden) kreeg hij ooit de Zilveren Binnenhuis Design Prijs uitgereikt.

Sinds 2009 is Eckhardt mindfulness. In 2018 heeft hij een transmissie ontvangen van zijn leraar om les te mogen geven als zelfstandig Zenleraar.

De naam van het Model:
Een ontwerp van Rob Eckhardt is de Chaise longue Model Karel Doorman. Doorman was een Nederlandse Schout bij Nacht ten tijde van de Slag in de Javazee in 1942. Het schip werd daar tot zinken gebracht en Doorman liet daarbij het leven. Doorman riep voor de Slag  “Ik val aan, volg mij”.
Fauteuil Model “Van Speyk” is ook vernoemd, maar dan naar de befaamde Nederlandse kanonneerbootcommandant Jan van Speijk. Hij kwam om het leven tijdens de Belgische Opstand in 1831, dit kwam omdat van Speijk het buskruit aan stak met zijn sigaar, maar voordat hij het schip liet ontploffen riep hij “Dan liever de lucht in”. 
Twee bijzondere verhalen over twee excentrieke Modellen.


De Fauteuil:

Fauteuil is Symmetrisch of met andere woorden de fauteuil is spiegelbaar.
Het frame is geproduceerd van zwart rondstaal.
Het zitgedeelte zijn 4 separate elementen, die op ingenieuze manier met elkaar zijn gemonteerd cq verbonden.
Zowel de zitting als de rugleuning hebben een taps toelopende vorm.
Daartegenover zijn de wangen (zijkanten) driehoekig.
Rondstaal Frame is door ons opnieuw zwart gespoten en voorzien van 4 vloerglijders ter bescherming van uw vloer.
De vier losse segmenten voor het zitgedeelte zijn door ons voorzien van nieuw schuim en daarna hebben wij deze opnieuw gestoffeerd met een
Oceaanblauw geweven stof.

Zoals de meeste Modellen van Rob Eckthardt biedt Fauteuil Van Speyk veel zitcomfort.

Conditie: Fauteuil verkeert na de restauratie in zeer goede staat.

Zitdiepte: van 56 cm tot 40 cm
Zitbreedte: 50 cm
Z
ithoogte: 42 cm

SOLD

Voor al uw meubels en objecten uit de vorige eeuw