Bas van Pelt fauteuil met geweven touw en gemêleerde stof

Dutch rare Bas van Pelt fauteuil met geweven touw en gemêleerde stof jaren ’30 ’40

Ontwerper: Bas van Pelt
Type: Rope armchair
Fabrikant: ?
Jaar: ’30 tot ’40

De ontwerper:
De Nederlandse meubelontwerper/interieurontwerper Bas van Pelt, geboren 1900 te Dordrecht – overleden 24 mei 1945  te Sandbostel (D). Begon zijn loopbaan  in een drukkerij, in 1927 kwam hij in dienst bij zijn latere schoonvader J.C. Jansen, deze had een meubelfabriek in Overschie. Hier begon hij aan zijn eerste ontwerpen, het design was verwant met de Amsterdam School, maar had daarnaast een sobere, strakke stijl.  Op advies van zijn schoonvader neemt van Pelt in 1931 midden in het centrum van Den haag de meubelzaak ‘My Home Woninginrichting’ over. Het raam in de voorgevel liet hij direct vervangen voor één groot raam, zodat iedereen kon bekijken wat de meubel filosofie van van Pelt was. In zijn showroom liet hij proefmodellen zien, er werd pas geproduceerd als de opdracht binnen was. In de Tweede wereldoorlog zit van Pelt in het bestuur van de Haagse Kunstkring, maar ook in het verzet, waar hij hielp bij het onderduiken van mensen. Hiervoor wordt hij opgepakt en gedeporteerd naar een concentratiekamp. Helaas kwam de bevrijding voor Bas van Pelt te laat, hij overlijdt op 24 mei 1945, enkele dagen na de bevrijding van het concentratiekamp.
Op de website www.basvanpelt.nl is heden ten dage te lezen dat de filosofie en stijl van Bas van Pelt in stand worden gehouden.

De fauteuil:
Een knusse fauteuil van de Nederlandse ontwerper Bas van Pelt. De fauteuil is geproduceerd van Oakwood. Voor de rugleuning heeft van Pelt geweven touw gebruikt. Leukvoorthuis heeft de zitting opnieuw gestoffeerd met bazaltgrijs gemêleerde stof.
Veel ontwerpen van Bas van Pelt zijn bewaard gebleven en zijn te bezichtigen in verschillende musea.

Zitdiepte:  44 cm
Zitbreedte: 44 cm
Zithoogte: 42 cm

Conditie:  Fauteuil is zeer goede staat.
Men kan bijna spreken van nieuwstaat, aangezien de fauteuil door ons  opnieuw is gestoffeerd.

€475,00

 

 

Voor al uw meubels en objecten uit de vorige eeuw