Artifort draaifauteuil Model F140 van Geoffrey D. Harcourt

Artifort draaifauteuil Model F140 van Geoffrey D. Harcourt

Onwerper: Geoffrey D. Harcourt
Type: F140
Fabrikant: Artifort
Jaar: ’60 ’70
Aantal: 1
Materiaal: Metaal-Kunststof-Hout
Bekleding: Donkerbruin/ Beige Grof Wollen Gemêleerde Stof-Donkerbruin Leder
Bijzonderheden:  Armleuningen Opnieuw Gestoffeerd

De ontwerper:
Geoffrey David Harcourt (1935) werd opgeleid aan The Royal College of Art in Londen. In 1962 ontwerpt hij voor Artifort zijn eerste serie kleine bureaufauteuils. Met zijn inbreng krijgt Artifort toegang tot de internationale markt van projectinrichting. Harcourt ontwerpt in eerste instantie vooral zitmeubelen voor ontvangstruimtes. Zijn tweede ontwerp voor Artifort is de serie 042 uit 1963. De meubels van Harcourt blijken internationaal zeer gewild, wat ervoor zorgt dat in korte tijd een enorme groei van de omzet van Artifort wordt gerealiseerd. In 1967 ontwerpt Harcourt een serie draaifauteuils met trompetvoet gebaseerd op een schelp van vormhout. De schelp is groot genoeg om heerlijk in weg te kunnen kruipen en is het toonbeeld van zijn stelling: “De stoel moet zich naar de mens richten en niet andersom.” In eerste instantie bestaat het model uit een dames- en een herenversie (met respectievelijk lage en hoge rug). Nadien volgen de modellen met een gestikte bies, vaste kussens en capitonnering. Ondanks dat Harcourt al geruime tijd niet meer ontwerpt levert hij in 2011 toch nog de blauwprint voor een nieuw, eigentijds onderstel voor “zijn” 500-serie. Het is deze kruisvoet die Artifort in 2012 introduceerd, samen met een extra dikke gecapitonneerde stoffering.
Harcourt wint vele prijzen en wordt in 1978 onderscheiden met de titel “Royal Designer for Industry”.  Zijn creaties zijn opgenomen in de vaste collecties van musea als Het Stedelijk in Amsterdam, Centre Pompidou in Parijs en het Victoria and Albert Museum in London.
Hij werkte hoofdzakelijk vanuit zijn studio in Benson, Oxfordshire.

De Draaifauteuil:.
Dat de draaifauteuil een ontwerp zijn van Geoffrey D. Harcourt, kun je gelijk zien aan het design, maar ook eender voelen aan het zitcomfort, want onovertroffen zijn de ontwerpen van Harcourt. De fauteuil is uitgevoerd in donkerbruin/ beige grof wollen Gemêleerde stof, deze eerste klas stof komt uit fabriek van De Ploeg. Kenmerkend van de fauteuil zijn de armleuningen, die waren helaas craquelé, maar wij hebben de armleuningen opnieuw gestoffeerd met donkerbruin leder.
Draaifauteuil staan op een donkerbruine kunststof/staal tulpvoet.  
De fauteuil heeft geweldige zit, één om naar huis te schrijven.

 

Conditie: fauteuil verkeert in goede staat.
Conditie: armleuningen/armleggers verkeren in zeer goede staat na de herstoffering.

Zitdiepte: 43 cm
Zitbreedte: 55 cm
Zithoogte: 40 cm

SOLD

Voor al uw meubels en objecten uit de vorige eeuw