Mahogany Office Chair For Eden Amsterdam-Rotterdam By Clausen & Maerus, Black Leather

FOTO 1
FOTO 2
FOTO 3
FOTO 4
FOTO 5
VOOR DE RESTAURATIE FOTO 13
SPIRAALVEREN VOOR DE RESTAURATIE FOTO 14

Een Mahoniehouten Stoel van Eden Amsterdam-Rotterdam, Opnieuw Gestoffeerd Met Zwart Leder

Ontwerper: Clausen en Maerus?
Type: Office Chair
Fabrikant: Eden Amsterdam-Rotterdam Holland
Ontwerp jaar: 1950
Aantal: 1
Materiaal: Mahoniehouten Frame
Bekleding: Zwart Leder
Werkzaamheden: Opnieuw Gestoffeerd-Gedeeltelijk Gerestaureerd

Geschiedenis:
Over de Firma Eden en de ontwerpers Clausen en Maerus is zeer weinig bekend, maar wij hebben zeer uitgebreid onderzoek gedaan naar de Firma Eden en de beide ontwerpers en komen tot de volgende conclusie, zie hieronder:
Op Foto 1 uit 1896 staat aan een de linkerzijde van de Molsteeg Nr 12-14 te Amsterdam de winkel, magazijn en bovenwoning van E. F. Eden. Eden was sinds 1871 al gevestigd op de Molsteeg 12-14. Het pand was in opdracht van E. F. Eden gebouwd. Men kon hier terecht voor meubels, behang en huishoudelijke artikelen.
Foto 2 is een advertentie uit 1896. In deze advertentie staat vermeldt dat de Firma Eden ook vanuit Amerika geïmporteerde notenhouten meubels verkocht. Trouwens E. F. Eden was een aanhanger van de Boerenbeweging in Zuid-Afrika. Tijdens een van de Boerenoorlogen verkocht hij artikelen. die waren geproduceerd door krijgsgevangen boeren. De opbrengst van de verkochte artikelen ging naar de krijgsgevangenen boeren.
Bijna honderd jaar was de Firma Eden gevestigd op het adres Molsteeg 12-14 te Amsterdam. De laatste jaren was het bedrijf gespecialiseerd in kantoormeubilair. Eden had ook een vestiging op de W. de Withstraat 30 te Rotterdam, dit stond ook op de logo’s. De eerste logo’s waren van messing (foto 3). Later werden de logo’s stickers zie foto 4. Rond de jaren ’60 stond het logo van Eden op de stickers en in advertenties (foto 5). Het logo heeft de vorm van een bureau. Dit bureau was ontworpen door Rastad en Relling in opdracht van Clausen en Maerus. Rastad en Relling hadden 2 soorten bureaus ontworpen, dit waren Model 189-190 en Model 191-192. Aan Model 189-190 kan men aan 1 zijde werken. Model 191-192 geeft de mogelijk aan beide zijde werkzaamheden uit te voeren.
De bureau ’s werden begin jaren 50 geëxporteerd naar de VS, of door
Clausen en Maerus vervaardig in Amerika. Want het bedrijf van Clausen en Maerus was ook in de VS was gevestigd en de meubels zijn geproduceerd van Amerikaans Mahoniehout.
De Firma Eden had de rechten gekocht om deze bureaus te verkopen in Europa en dit werd zowaar een groot succes voor Eden. Zo groot zelfs dat Eden Bureau Model 189-190 gebruikten als logo.
Een intercontinentale connectie tussen de Firma Eden en Clausen en Maerus is mogelijk. Al vanaf 1896 importeerde Eden Mahonie houten meubels vanuit VS. want op het pand op de Molsteeg te Amsterdam stond rond 1890-1914 geschreven “E. F. Eden uitgebreide magazijnen van Amerikaansche artikelen”. Clausen en Maerus waren in het midden van de vorige Eeuw ook gevestigd in de VS. Aangezien Eden handel dreef in Amerika is het bedrijf misschien in contact gekomen met de ontwerpers Clausen en Maerus.


De stoel:
Het bedrijf Eden Amsterdam-Rotterdam verkocht de stoel begin jaren ’50 van de vorige Eeuw waarschijnlijk als bureaustoel.
Mogelijk is de stoel ontworpen door Rastad en Relling in opdracht van Clausen en Maerus. De stoel heeft onder de zitting op het Mahonie een messing plaatje met het oude logo van de Firma Eden, zie foto 3.
Toen wij de stoel aankochten had deze scheurtjes in het Zwart leder, dit was zowel het geval in de zitting als de rugleuning, zie Foto 13. Daarnaast waren enkele spiraalveren gebroken onder de zitting. zie Foto 14.
Bij de restauratie hebben wij alle spiraalveren vervangen voor nieuwe spiraalveren. Ook is het schuim vernieuwd door ons. Om de originaliteit van de stoel te behouden, hebben wij de stoel opnieuw gestoffeerd met Zwart leer.
Het Mahoniehouten frame hebben wij authentiek gelaten en heeft gebruikssporen.

De stoel is robuust en zeer zeldzaam op de vintage markt.

Detail: Meubels van Eden Amsterdam-Rotterdam worden weinig aangeboden. Op het internet vind je hoofdzakelijk de bureaus Model 189-190 en 191-192.
De stoel die wij aanbieden hebben wij in de boeken en op het internet niet kunnen vinden.

Conditie: Zitting en rugleuning zijn in zeer goede staat. Het Mahoniehouten frame heeft lichte gebruikssporen

Zitdiepte: 52 cm
Zitbreedte: 50 cm
Zithoogte: 48 cm

PRIJS OP AANVRAAG:
.


Voor al uw meubels en objecten uit de vorige eeuw