Fristho modern rosewood sideboard/ dressoir van William Watting

Een kolossale Fristho modern rosewood sideboard/ dressoir van William Watting

Ontwerper: William Watting
Type: Sideboard/Dressoir
Fabrikant: Fristho Friesland
Jaar: ’60

Het bedrijf:
 In 1921 werd in Huizum (toen nog geen deel van Leeuwarden) de Friesche Stoel- en Houtwarenfabriek opgericht, Fristho. Klinkt Fries, maar de oprichter was een Belg die met een dame uit Surhuisterveen getrouwd was. Fristho verhuisde in 1924 naar Franeker. Vroeg in de jaren vijftig  trok Fristho jonge ontwerpers aan voor de nieuwe style, waaronder de Amerikaanse ontwerper William Watting, de Duitse ontwerper Rudolf Glatzel en de Deense ontwerper Inger Klingenberg (1932-1997). De collectie ‘Modern Art’ van Watting heeft in het bijzonder Frishto’s nieuwe richting in meubels met Scandinavische invloeden aangewakkerd. In 1956 benoemde Fristho, Chinees-Nederlandse ontwerper Kho Liang Ie (1927-1975) en grafisch ontwerper Wim Crouwel om het bedrijf te leiden in een nieuwe richting die wordt gekenmerkt door innovatie en modernistische waarden. In de jaren 1950 en ’60 was Fristho zeer succesvol voor het produceren van een breed scala aan modernistische meubels o.a.  wall units, coffee tables, en dining tables, Deze ontwerpen weerspiegelden een nieuw tijdperk van de consumenten welvaart en technologische vooruitgang.
In de jaren zeventig verkocht Fristho hun meubels in steden als Los Angeles, Parijs en Milaan. de fabriek werd in 1978 voor altijd gesloten.

Het Dressoir:
Het immense dressoir is een ontwerp van de Amerikaanse
designer William Watting voor fristho en was de avant-garde voor het eigentijdse publiek, daarom zat dit ‘vooruitstrevende meubel’ in een hoger prijssegment. Dressoir is geproduceerd van rosewood, heeft 3 deuren met achter elke deur en dark rosewood legplank, 4 laden met als bovenste de besteklade, zowel de 3 deuren als de 4 laden hebben ronde rosewood knopen. Alle hoeken zijn sierlijk afgewerkt en s
ideboard staat op slanke, stijlvolle pootjes. Dressoir is een echte eyecatcher!

Hoogte: 76 cm
Breedte: 202 cm
Diepte: 43 cm

Conditie: Sideboard/Dressoir verkeert in goede staat.

SOLD

 

 

Voor al uw meubels en objecten uit de vorige eeuw