Gispen vergadertafel-eettafel Model 7207 “Tenen tafel” van Ch. Hoffmann

 Een Unieke Gispen eettafel Model 7207 van Ch. Hoffmann

Ontwerper: Ch. Hoffmann
Type: 7207 vergadertafel- tenen tafel
Fabrikant: Gispen Culemborg
Jaar: ’49
Materiaal: Onderstel (chroom/zwart)-zwart linoleum blad
Maten: Lengte 200 cm-Breedte 100 cm- Hoogte 77,5 cm

De ontwerper:
Christoffel Hoffmann (1893-1985) studeerde in 1914 af aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam op de afdeling decoratieve kunst en kunstnijverheid. Op 27 oktober 1918 kwam hij bij het bedrijf Gispen in dienst als hoofd van de tekenkamer. Al snel was hij de rechterhand van W.H. Gispen.
Nadat W.H. Gispen het bedrijf in 1949 verliet, was het de bedoeling dat Hoffmann hem zou opvolgen als vormgever, maar hij had het te druk met andere, organisatorische, activiteiten binnen de firma en kwam zo nauwelijks aan vormgeven toe. Hoffmann maakte presentatietekeningen voor onder andere de huisapotheek voor prinses Juliana ter gelegenheid van haar huwelijk als geschenk van het Rode Kruis, de speciale verlichtingsornamenten voor het Zeelandia kantoorgebouw te Zierikzee en de leveranties aan S.S. Nieuw Amsterdam van de Holland-Amerikalijn. Vanaf 1953 werd er samen met Hoffmann en Wim Rietveld een designteam gevormd. Rietveld richtte zich daarbij op het ontwerpen van meubelen en lampen voor het woonhuis, terwijl Hoffmann zich concentreerde op nieuwe constructies voor bureaustoelen met draaibare onderstellen.
Bij zijn veertigjarig jubileum in 1958 werd Hoffmann benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De Tafel:
Tafel 7207 werd samen met de modellen 7208 en 7209 ontworpen voor het Stalachrome-assortiment. Deze tafels samen met de ronde tafel AO zijn de mooiste design tafels van Gispen, al deze items zijn ontworpen door Christoffel Hoffmann. De tafel werd door Gispen al in 1937 geproduceerd als Modellen AL/AM/AN, maar vanaf 1949 gaan de modellen AL/AM/AN in serieproductie onder de nummers 7207, 7208 en 7209, omdat de bladvorm en kolompoten waren veranderd.
Het model 7207 dat bij Leukvoorthuis in de showroom staat heeft een zwart linoleum blad. De 2 poten zijn verchroomd en staan op zwarte voeten met verchroomde S-vormige zijstukken in de volksmond ook wel tenen genoemd, daarom wordt de tafel ook wel tenen tafel genoemd. Het blad heeft kleine gebruikssporen, maar dit valt enigszins nog mee aangezien de tafel  meer dan 60 jaar dienst heeft gedaan als kantinetafel. 

Conditie: Eetkamertafel verkeert in goede staat.

SOLD

Voor al uw meubels en objecten uit de vorige eeuw