Philips Philite Schoollamp/Hanglamp jaren ’30

Originele jaren ’30 Philips Philite Schoollamp/Hanglamp

Ontwerper: ?
Fabrikant: Philips Nederland
Type: Schoollamp
Afmetingen: H 104 cm 
diam. Sfeer: 25 cm x 25 cm
Jaar: ’30
Materiaal: Messing-Opaline
Aantal: 1

De Philite fabriek van Philips:
In 1923 startte Philip met de productie op kleine schaal van bakeliet,
maar dit mocht niet onder de naam Bakeliet gebeuren. Vandaar dat het thermoharder kunststof van Philips PHILITE werd genoemd. Dit
gebeurde ten behoeve van hulzen voor elektronenbuizen. Later voor tal van toepassingen zoals behuizingen, knoppen enzovoort. In 1929 werd een nieuwe grote fabriek gebouwd. Er werd gewerkt in 3 ploegen. De hoge investeringen in persen en matrijzen maakte het nodig om 24 uur per dag te werken. In 1930 waren er circa 750 mensen werkzaam. De grote crisis sloeg echter ook in Nederland toe en in 1933 waren nog maar 450 werknemers over. Philips was tot 1945 de grootste kunststof fabrikant van Nederland. Tijdens de oorlogsjaren was het door de Duitse bezetter verboden om radio’s op grote schaal te produceren. De fabriek ging zich toeleggen op bakeliet deurbeslag en wc brillen. In 1952 werd een nieuwe fabriek voor dit doeleinde geopend. De belangrijkste grondstof voor Philite (=Fenol) werd van de Staatsmijnen betrokken. Er werkten toen 1100 mensen in de Philite-fabriek. De fabricage van thermoplasten, die rond die tijd opkwamen, is door Philips nimmer op grote schaal ter hand genomen. Tegenwoordig heeft Philips geen Philite-fabrieken meer.

De hanglamp:
Lamp werd begin jaren ’30 geproduceerd door De PHILITE fabriek van Philips voor o.a. scholen. De hanglamp heeft nog de klassieke messing afdekkap, daaraan bevindt zich een messing buis. Aan de messing buis is een melkwit opaline glazen kap bevestig d.m.v. van een klemsysteem. Door de melkwitte opaline glazen kap ontstaat er een diffuus lichteffect.

Conditie: Lamp verkeert in goede originele staat

Prijs:
€390,00

Voor al uw meubels en objecten uit de vorige eeuw