6 Gispen eetkamerstoelen Model 107 van W.H. Gispen zwart corduroy

6 Dutch design Gispen eetkamerstoelen Model 107 van W.H. Gispen zwart corduroy

Ontwerper: W.H. Gispen
Type: Model 107
Fabrikant: Gispen Culemborg
Jaar: ’30 tot ’66

De ontwerper:
Willem Hendrik Gispen werd in 1890  te Amsterdam geboren. 
Na zijn eindexamen aan de HBS in Utrecht werd hij in 1911 leraar in de Franse taal aan een kostschool in Engeland. Zijn interesse voor kunst neemt in Engeland door invloed van de Arts & Craftsbeweging toe. Zijn belangstelling ging echter uit naar kunst en architectuur en na enige tijd keerde hij naar Nederland terug om in Rotterdam de lessen te volgen aan de Academie voor Beeldende Kunsten en technische Wetenschappen. Na beëindiging van deze studie werd hij tekenaar op een architectenbureau en vervolgens ontwerper in een Rotterdamse fabriek van kunstsmeedwerk. Deze arbeid ontwikkelde dusdanig zijn belangstelling dat hij besloot in 1916 zelf een fabriek genaamd Gispen & Co op te richten aan de Coolschestraat te Rotterdam. Gispen begint met twee personeelsleden. De firma voert kunstsmeedwerk en constructiewerk uit. Al in 1917 breidt het bedrijf uit.
 Hij maakt in deze tijd werk dat zeer rijk is aan ornamenten. Daarnaast maakt hij voorwerpen die een eenvoudiger ontwerp hebben. Vanaf 1926 begon hij met de productie van de Giso lampen en in 1930 verscheen de eerste meubelcatalogus. 
n 1933 werd ir. W. van Osselen naast W.H. Gispen directeur. Van Osselen hield zich meer bezig met het zakelijke terwijl W.H. Gispen zich met het ontwerpwerk bezig hield. Van Osselen streefde naar schaalvergroting en het produceren van kantoormeubilair. Schaalvergroting werd bereikt toen het bedrijf in 1934 naar Culemborg verhuisd.

De stoelen:
De Gispen stoel model 107 heeft veel overeenkomsten met het model 101 en model 108, het dusdanige verschil is dat de 107 geen achterpootloze (zwevende) stoel is, want de 107 heeft een gelaste achter steun. Stoel heeft een chromen buisframe, deze stop achterop de rugleuning. Zowel de zitting als de rugleuning zijn uitgevoerd in zwarte small ribstof.

Zitdiepte:  43 cm
Zitbreedte: 42 cm
Zithoogte: 48 cm

Conditie: stoelen verkeren in zeer goede staat

Vraagprijs:
SOLD

 

Voor al uw meubels en objecten uit de vorige eeuw