KAISER IDELL/KAISER LEUCHTEN TAFELLAMP/BUREAULAMP VAN CHRISTIAN DELL

Een Unieke Kaiser Idell/Kaiser Leuchten zwarte tafellamp/bureaulamp van christian Dell

Ontwerper: Christian Dell
Fabrikant: Gebr. Kaiser & Co. Leuchten KG Germany
Type: Bureaulamp
Materiaal: Metaal,chroom
Afmetingen: Hoogte 40 cm
Diam. sfeer: Kap 28×8 cm
Jaar: ’50 ’60

De ontwerper:
Christian Dell (geboren op 24 Februari 1893 in Offenbach am Main overleden 18 Juli 1974 in Wiesbaden, Duitsland) was zilversmid, leraar, Industrieel ontwerper en meester van het Weimar Bauhaus.1907 tot 1911 voltooide Dell de zilversmid opleiding bij JD Schleißner in Hanau, daarnaast woonde hij de State Drawing  Academy Hanau bij. In 1912/13 studeerde hij aan de Grand Ducal Saxon School of Applied  Arts Weimar met Henry van de Velde. Van 1922 tot 1925 werkte hij als Voorman van de metaalwerkplaats in het Bauhaus Weimar. Daar werkte hij o.a. samen met Marianne Brandt bij het ontwerpen van armaturen voor industriële productie. In 1926 nam Dell het beheer over van de metaalwerkplaats van de Frankfurt Art School. In 1933  bood Walter Gropius herhaaldelijk aan om naar de VS te gaan, maar Dell bleef toch in Duitsland. Later keerde hij terug naar zijn begin, maakte zilverwerk en opende in 1948 te Wiesbaden een juwelierszaak, die hij tot 1955 uitbaatte. Daarna ging hij volledig met pensioen tot zijn dood in 1974.
Sinds 1926 heeft Dell verlichtingsarmaturen ontworpen voor verschillende fabrikanten. Zijn eerste opdrachten waren waarschijnlijk de “Rondella” -lichten voor de New Frankfurt, gevolgd door lichten voor lampen met Molitor-functie in 1929/30, waar hij voor het eerst bakeliet en ureumharsen (animoplasten)  als materialen gebruikte, Het meest bekend zijn de modellen voor Gebr. Kaiser & Co, die onder de naam Kaiser Idell  vanaf de jaren 1930 tot de jaren 1980 werden geproduceerd. Deze producten worden nu beschouwd als designklassiekers.

De lamp:
Zoals veel lampen van Christian Dell is deze bureaulamp ook een buitengewoon designstuk. Lamp staat op een zwarte metalen voet waarop een aan-uit knop zit. In de metalen voet zitten 2 chromen stangen, hieraan bevindt zich de zwarte metalen ronde kap. Door de chromen stangen voorwaarts en achterwaarts te bewegen, kun je de kap op verschillende standen zetten. Hierdoor krijg je ideale lichtstraal.
De Kaiser lamp heeft veel overeenkomsten met de Philips lampen van Louis Kalff.

Conditie: Bureaulamp verkeert in goede staat.

€455,00

 

Voor al uw meubels en objecten uit de vorige eeuw